Verminder uw verbruik

Heel wat vaste gewoonten, die geen grote investering vragen, kunne toch een belangrijke vermindering van uw verbruik mogelijk maken en daarmee uw eindafrekening gunstig beïnvloeden.

Verwarming is meestal de belangrijkste post voor ieder van ons. Ze is verantwoordelijk voor meer dan de helft van uw energiefactuur. Hoe uw verwarmingsrekening doen dalen zonder kou te lijden? Een goede isolatie is ongetwijfeld de belangrijkste ingreep. Maar er zijn ook heel wat kleine ingrepen, zoals kleine, of iets grotere, investeringen die het overwegen waard zijn.
Elektrische huishoudapparaten staan op de tweede plaats, met 24% van uw factuur.

U kunt besparen bij de aankoop of het gebruik van uw apparaten (wasmachine, vaatwasser, koelkast, enz.)
Warm water maakt 12% uit van uw jaarlijkse factuur. Het loont dus de moeite om uit te zoeken of u er niet op kunt besparen. Daarna komen keuken, verlichting, enz. Dit zijn op het eerste gezicht kleine uitgaven, mar ze kunnen allemaal samen zorgen voor aanzienlijke besparingen. Vooral omdat het vaak het best lukt om op ‘kleine posten’ te besparen.

Enkele tips voor elke dag
De verwarming een graadje lager
Als u de temperatuur in uw woning of werkplaats met één graad verlaagt, daalt uw energiefactuur met 6 tot 7%. Als u van 22 naar 19 °C gaat, bespaart u 20%!
Stel de juiste temperatuur in
Beperk in de winter de temperatuur van uw directe waterverwarmer tot 50 °C en tot 60 °C voor een boiler. Zet uw kamerthermostaat op 19 of 20 °C (stand 3 op thermostatische kranen). Dat is voldoende voor een aangename temperatuur. Met een warme donsdeken is 16 °C (stand 2 op thermostatische kraan) voldoende in de slaapkamers. Bij die temperatuur slaapt u trouwens gezond.
Verlaag de temperatuur ’s nachts en als u niet thuis bent
Een temperatuur van 16 °C is ’s nachts ruim voldoende voor een goede nachtrust. Schakel de verwarming ook lager als u gaat werken. Als u voor een lange periode van huis bent (bijvoorbeeld een lang weekend of een week vakantie), stelt u de verwarming best in op maximaal 12 °C. Met een thermostaat kunt u dit automatisch regelen. Of schakel met de hand in.
Schakel de verwarming uit als u verlucht
Als u in de winter de kamers verlucht, schakel de verwarming dan uit. Zo vermijdt u dat de calorieën ramen en deuren uitvliegen. Zorg er wel voor dat u uw woning regelmatig verlucht: het is absoluut noodzakelijk om de binnenlucht regelmatig te verversen.
Vermijd elektrische verwarming
Elektriciteit is de meest vervuilende primaire energiebron en kost 2,5 tot 5 keer meer dan gas of stookolie. Centrale verwarming met elektriciteit is dus af te raden. Als u toch niet buiten bijkomende elektrische radiatoren kunt, gebruik ze dan zo weinig mogelijk en alleen zo lang als echt nodig is.
Houd de warmte binnen
Verwarmen is één zaak, de warmte in huis houden is een tweede opdracht. Sluit niet-verwarmde kamers en deuren tussen de kamers waar u leeft en de gangen. Anders verspreidt u de koude over de woning. Vermijd ook tocht. Als de lucht binnenstroomt langs oude ramen, onder de deuren of door de brievenbus, plaats daar dan isolatiemateriaal, zoals rubberen of synthetische dichtingsstroken, deurborstels, ‘tochtdieren’, enz. U vindt ze in de doe-het-zelfwinkels.

Schakel apparaten volledig uit
Televisie, DVD, decoder, hi-fiketen, printers,al die apparaten in waakstand (of standby) gebruiken electriciteit ook wanneer ze niet gebruikt worden. Het is de moeite waard deze toestellen ’’volledig’’ uit te schakelen. Gebruik de on/off schakelaar om het apparaat helemaal uit te schakelen
Gebruik multischakelaars bij de onderbreker
Omheen een computer worden verschillende apparaten ingeschakeld. Door ze allemaal op een multischakelaar aan te sluiten met een enkele onderbreker, schakelt u alles in een gebaar uit. En daarmee vermijd je ook het sluimerende verbruik (ook een slapende computer verbruikt stroom).
Haal opladers en adapters uit de stekker
Hier geldt weeral hetzelfde principe. Het is helemaal overbodig en het kost geld wanneer u adapters en transformatoren van batterijen, gsm, tandenborstel, fotoapparaat, enz.... in de stekker laat zitten. Haal uit de stekkers wat niet in gebruik is.
Reinig uw lampen
Stof uw lampen en lampenkappen regelmatig af en verhoog zo hun lichtrendement. Was ook regelmatig uw lichtdoorlatende gordijnen.
Verlicht doelgericht
Het heeft geen zin de hele kamer te verlichten, als u in een hoekje zit te lezen of aan uw bureau werkt. Kies voor lokale verlichting die minder verbruikt.
Gebruik lampen met een laag verbruik
Een spaarlamp verbruikt minstens vier keer minder elektriciteit. Energiebesparing: 75 tot 80%. Bovendien wordt ze niet zo warm en gaat ze tot vijftien keer langer mee. Buislampen (neonlampen) hebben ongeveer dezelfde prestaties als spaarlampen en zijn op hun plaats in keuken, garage, bergplaats, kelder, enz.